Operational lease
OndernemenTips

Operational lease: hoe werkt dat fiscaal gezien?

63views

Is het voor jou als ondernemer van essentieel belang om over een eigen vervoersmiddel te beschikken? Vervoer je bijvoorbeeld veel gereedschap of apparatuur? Of breng je regelmatig bezoekjes aan klanten? Dan denk je er misschien over na om een extra auto aan te schaffen. In dat geval sta je voor een lastige keuze. Want kies je voor kopen of ga je toch voor operational lease? En waarom?

Welke optie je kiest, hangt vooral af van wat jij prettig vindt. Er is eigenlijk geen goed of fout. Maar wanneer jouw voorkeur met name bij operational lease ligt, dan wil je natuurlijk wel weten wat dit fiscaal gezien voor jouw bedrijf zal betekenen. Hier lees je meer over in dit artikel.

Kies je voor financial of operational lease?

Volkswagen leasen? Dan zul je een keuze moeten maken uit financial of operational lease. Beide leasevormen beschikken over andere kenmerken en dus ook andere fiscale voordelen. Daarom is het eerst belangrijk om het onderscheid goed te kennen.

Financial lease

Bij financial lease koop je een auto eigenlijk op afbetaling. Dit is bijna vergelijkbaar met het afsluiten van een hypotheek. Alleen geldt dan niet het huis maar de auto als onderpand. Nadat je alle termijnen volledig hebt betaald, komt de auto volledig op naam van de zaak te staan. Bij financial lease blijf jij economisch verantwoordelijk voor de auto. Dat betekent dat jij ook verantwoordelijk bent voor het afsluiten van de verzekering, betalen van de wegenbelasting en eventuele reparatie- en onderhoudskosten.

Operational lease

Bij operational lease ligt dit anders. Wanneer je voor Toyota lease via www.superlease.nl kiest, dan blijft de auto altijd in het bezit van de leasemaatschappij. Deze komt nooit op jouw naam te staan en je bent economisch gezien ook niet hoofdverantwoordelijk. Je betaalt dus een vast maandtarief voor het ‘huren’ of lenen van de auto en hier zijn alle kosten (op de brandstofkosten na) bij inbegrepen.

Aftrekbare posten bij financial lease

Maar in welke zin is financial lease fiscaal aantrekkelijk te noemen? Welke posten zijn bijvoorbeeld aftrekbaar? Omdat je bij financial lease economisch verantwoordelijk bent voor de auto, mag je deze op de balans van het bedrijf bijschrijven. Besef wel dat je de kosten voor de auto niet direct iedere maand kunt afschrijven, maar dat dit op jaarbasis zal gebeuren. De kosten worden dan meestal over meerdere jaren heen uitgesmeerd.

Bij aanvang van de leaseperiode wordt direct de volledige btw geëist. Dit kun je ook direct weer aftrekken bij de Belastingdienst. Ook is het mogelijk om de brandstofkosten, kosten voor het onderhoud en de verzekeringen af te trekken. In sommige gevallen kun je zelfs van de investeringsaftrek gebruikmaken.

Aftrekbare posten bij operational lease

Kies je voor skoda lease met superlease.nl en gaat jouw voorkeur uit naar operational lease? Ook dan geniet je van enkele mooie fiscale voordelen. Wel is dit iets minder dan bij financial lease, omdat de leasemaatschappij economisch verantwoordelijk blijft. Hierdoor kunnen veel kosten niet worden afgetrokken bij de Belastingdienst. Wel kun je de eigen kosten zoveel mogelijk aftrekken. Denk hierbij aan de btw die je over de maandelijkse facturen moet betalen, maar in sommige gevallen ook de brandstofkosten.

Rij je ook privé met een zakelijke auto? Houd er dan rekening mee dat je dan vaak te maken krijgt met fiscale bijtelling. Bereken daarom eerst goed of dit alsnog de voordeligste keuze is of dat je niet beter af bent met een private leasecontract.

Leave a Response