Hoe beperk je jouw zakelijke financiële risico's?
OndernemenTipsTrends

Hoe beperk je jouw zakelijke financiële risico’s?

228views

Coronacrisis, cybercrime, politieke spanningen: het zijn stressvolle tijden. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om als zzp’er je geldzaken op orde te hebben. Want wat doe je als de klussen niet voor het oprapen liggen en je buffer verdampt waar je bijstaat? Precies: je financiële risico’s zo goed mogelijk afdekken. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers, bijvoorbeeld. We gidsen je door de grootste gevaren én geven passende oplossingen.

Betaal schade niet uit eigen zak

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schade die je veroorzaakt aan anderen en andermans spullen. Kom je geregeld bij klanten of opdrachtgevers over de vloer? Zorg dan dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers hebt. Hiermee ben je goed verzekerd tegen eventuele schade die je veroorzaakt.

Als je bijvoorbeeld een beeldscherm omstoot bij je opdrachtgever. Of, erger, als iemand over je verlengsnoer struikelt en letsel oploopt. Zo’n schadepost kan je wel duizenden euro’s kosten. Tenzij je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt die de rekening voor je dekt. Een geruststellend idee, zowel voor jou als je opdrachtgever.

Reken snel af met wanbetalers

Hoewel een factuur snel verstuurd is, kan de betaling nog weleens op zich laten wachten. Maar te veel openstaande facturen kunnen leiden tot een faillissement. Om te voorkomen dat je financieel in de knoop komt, is het dus cruciaal dat al je facturen betaald worden. Hou daarom de binnenkomende betalingen en de vervaldata van je uitgaande facturen scherp in de gaten. En ga, in het geval van openstaande facturen, zo snel mogelijk in gesprek met de wanbetaler.

Levert dit niks op? Schakel dan een incassoservice of -bureau in. Dit hoeft je echt geen rib uit je lijf te kosten. En ook: hoe sneller je hulp zoekt, hoe groter de kans dat het probleem wordt opgelost. Met een rechtsbijstandsverzekering beschik je te allen tijde over professionele juridische hulp, een juridische preventiedienst en een goede  incassoservice.

Reken snel af met wanbetalersDenk vooruit

Hoe voorzichtig je ook bent: arbeidsongeschikt raken valt niet altijd te voorkomen. Dagelijks overkomt het 200 mensen. Een verkeersongeval, een valpartij op de werkvloer, zwangerschap, psychische problemen: er zijn allerlei redenen die ervoor kunnen zorgen dat je tijdelijk of langdurig niet meer kan werken. En dan is het zaak dat je jezelf goed in je levensonderhoud kunt voorzien.

Met een aov voor zzp’ers voorkom je dat je bij arbeidsongeschiktheid op een houtje moet bijten. In tegenstelling tot een bescheiden bijstandsuitkering, kun je hiermee tot wel 90% van je inkomen ontvangen. De premie is fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je een deel weer terugkrijgt van de Belastingdienst. Bovendien hou je zo je buffer intact en hoef je je zuurverdiende spaarcenten niet voor je eigen ogen te zien verdampen. Die besteed je immers liever aan iets leukers, niet?

Leave a Response