Sparen of beleggen, en waarin dan
TipsTrends

Sparen of beleggen, en waarin dan?

181views

Heb je wat extra geld, dan wil je daar graag iets verstandigs mee doen. Het wegzetten, ergens voor sparen of proberen het geld meer waard te laten worden. Dat kan echter makkelijker zijn dan het lijkt. Want hoe pak je dat aan, en hoe voorkom je dat je geld juist minder waard wordt?

Sparen voor later

Verdien je meer geld dan je maandelijks nodig hebt om je vaste kosten te betalen, dan is het altijd verstandig om het bedrag dat je overhoudt van je reguliere betaalrekening te halen. Als je het hierop laat staan, is de kans namelijk groot dat je het uiteindelijk ook op zal gaan maken.

Weg van je rekening dus, maar waarheen? De makkelijkste manier, en laagdrempelig ook, om je geld apart te zetten is door het over te schrijven naar een spaarrekening. Zeker als deze zich bevindt bij dezelfde bank, is een transactie snel gemaakt en verwerkt. Je kunt de overschrijving in veel gevallen zelfs automatisch laten verlopen, en er bijvoorbeeld voor kiezen om zodra je salaris is gestort een deel ervan naar de spaarrekening over te schrijven. Zo heb je er helemaal geen omkijken meer naar.

Zijn er ook nadelen? Helaas wel. Op spaarrekeningen ontvang je doorgaans rente, wat je een leuk extraatje op kan leveren. Ook blijft je spaargeld op deze manier in ieder geval evenveel waard, en verliest het geen waarde door inflatie. Je merkt vast en zeker dat bijna alle prijzen voor goederen en diensten in de loop der jaren wat hoger worden. Als je spaargeld weg zet waar je in theorie ook een auto van had kunnen kopen, is de kans groot dat je dat een paar jaar later van hetzelfde bedrag niet meer kan. Doordat de rente momenteel bijna nul is, verliest je spaargeld op deze manier dus wel een deel van zijn waarde.

Sparen voor later

Beleggen? Maar waarin dan?

Wil je iets verdienen aan je spaargeld, dan zal je het moeten beleggen. Op deze manier kun je het totale bedrag verhogen maar let op, je kan ook verlies lijden. Verdiep je er dus goed in voor je deze stap zet, en beleg niet meer dan dat je kunt missen.

Beleggen kan in aandelen, maar ook bijvoorbeeld in cryptovaluta. De koersen hiervan zijn behoorlijk schommelend, zodat zij kansen bieden voor beleggers. Staat de Bitcoin koers laag, dan kan het een goed moment zijn om wat van deze munten aan te schaffen en deze weer te verkopen als de koers gestegen is. Je goed verdiepen in deze manier van beleggen is wel raadzaam, zo kun je een klein beetje zicht krijgen op het verloop van de Ripple koers en die van andere munten. Doe je dat niet, dan kan juist een sterk fluctuerende koers namelijk tot aardige risico’s lijden.

Leave a Response