TipsTrends

Zo bespaar je bij het kiezen van een energieleverancier

165views

Mensen stappen alleen over naar een andere energieleverancier als het ze geld bespaart. We hebben het eens uitgerekend, een gemiddeld huishouden kan tot wel 400 euro per jaar besparen! Ja, je leest het goed. Het is geen wonder dat vorig jaar ruim 1,3 Nederlandse huishoudens zijn overgestapt. Dat zouden meer mensen moeten doen! We leggen uit hoe ook jij volgend jaar stevig bespaart op de energiekosten door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier die je kunt vinden.

goedkoopste energieleverancier

Wanneer stop je energiecontract?

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken wat voor soort energiecontract je hebt bij je huidige energieleverancier en wanneer die afloopt. Want als je overstapt terwijl je contract nog loopt dan kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Daarnaast is het goed om na te denken over de duur van je nieuwe contract. Verwacht je bijvoorbeeld dat je energieverbruik verandert in de toekomst? Bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen of omdat er een kindje op komst is? Dan wil je nu niet aan een lang doorlopend contract vastzitten.

 

Waarom stap je over?

Verreweg de belangrijkste motivatie om te wisselen van energieleverancier is om te besparen op de maandelijkse energiekosten. Verder vinden veel mensen de welkomstpremie die veel leveranciers in het vooruitzicht stellen aantrekkelijk. Ook groene stroom en een duurzame energieleverancier zijn belangrijke beweegredenen om over te stappen.

Prijsverschillen zijn hoog

De Autoriteit, Consument en Markt (ACM) is een onafhankelijke toezichthouder die onderzoek deed naar energieleveranciers. Hieruit bleek dat er grote prijsverschillen zijn. Iemand die bijvoorbeeld in april 2018 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief heeft, is jaarlijks € 1.850 kwijt voor gas en licht. En nu komt het. Zou degene overstappen naar het voordeligste contract in Nederland dan zou hij of zij maar € 1.459,- per jaar kwijt zijn. Dat is een verschil van € 391,-!

Wakker worden!

Als je ziet hoe makkelijk energie vergelijken is en hoe makkelijk je kunt overstappen is het verbazingwekkend dat niet meer mensen overstappen. Veel mensen hebben blijkbaar geld genoeg en vinden een jaarlijkse besparing van bijna € 400,- blijkbaar niet de moeite waard. Wat veel mensen ook niet weten is dat als je ‘voordelige’ energiecontract afloopt je zonder het door te hebben terugvalt naar veel hogere variabele tarieven. Je energieleverancier gaat je dat echt niet vertellen, dat moet je zelf ontdekken. Check daarom je energiecontract. Als die over 2 maanden verloopt is het slim om nu al te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Leave a Response