Op welke manieren kan je de boekhouding vereenvoudigen
OndernemenTipsTrends

Op welke manieren kan je de boekhouding vereenvoudigen?

212views

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je ongetwijfeld al aan den lijve ondervonden dat er behoorlijk wat komt kijken bij de boekhouding. Zo moet je jouw administratie goed bijhouden, zoals de inkomende en uitgaande facturen. Daarnaast moet je ook bankafschriften bewaren en uren en reiskosten registreren. Kortom: er komt nogal wat kijken bij de boekhouding. Doordat er zoveel bij komt kijken, vinden veel ondernemers boekhouden vaak maar lastig. Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om het een stuk makkelijker te maken. In de onderstaande tekst zetten wij een aantal manieren op een rijtje om de boekhouding te vereenvoudigen.

Breng structuur aan in jouw administratie

Boekhouding neemt doorgaans meer tijd in beslag dan je lief is. Is dit bij jou ook het geval? Dan wordt het waarschijnlijk de hoogste tijd om structuur aan te brengen in jouw administratie. Het komt namelijk nogal eens voor dat facturen en andere belangrijke papieren niet direct geordend worden. Dit wordt vaak pas ontdekt wanneer men btw-aangifte moet doen. Het gebeurt geregeld dat er papieren ontbreken. Het vinden van deze papieren kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Orden jij facturen en bonnen direct nadat je verstuurd of ontvangen hebt? Dan hoef je niet lang te zoeken naar de juiste documenten en dat zorgt er meestal voor dat je snel klaar bent.

Breng structuur aan in jouw administratie

Wekelijks in plaats van maandelijks

Sommige bedrijven sturen wekelijks facturen, terwijl anderen dit alleen aan het einde van de maand doen. Behoor jij tot deze laatste groep? Dan ben je mogelijk wel meer dan een dag kwijt aan de boekhouding. Je moet namelijk alle financiën van de hele maand bijwerken. Boekhouden wordt een stuk makkelijker wanneer je hier iedere week even mee aan de slag gaat. Ruim bijvoorbeeld iedere vrijdag standaard één of twee uurtjes in voor de boekhouding. Op deze manier heb jij aan het einde van de maand alles op de rit. Zodoende hoef je er geen hele dag tijd aan te besteden en dat vinden veel ondernemers toch een stuk prettiger.  

Gebruik een boekhoudprogramma

Houd jij jouw boekhouding momenteel nog bij in een programma als Excel? Dan moet je alles handmatig invoeren. Dit kost veel tijd. Wanneer je voor een boekhoudpakket kiest, wordt het allemaal een stuk makkelijker. Zo’n pakket kost je maandelijks een paar euro, maar je bent aanzienlijk minder tijd kwijt aan de boekhouding. Dit komt onder meer doordat je voortaan een boekhoudprogramma gebruikt. Deze kun je koppelen met jouw zakelijke rekening, waardoor transacties direct in het programma staan. Daarnaast krijg je de beschikking over en app. Hiermee kun je een foto maken van een bon of factuur om deze in te scannen. Het programma koppelt de factuur vervolgens direct aan de juiste transactie, waardoor jouw boekhouding altijd strak is. De boekhouding wordt hier niet alleen een stuk makkelijker door, maar het kost jou ook veel minder tijd.

Leave a Response