Hoe vraag je een verklaring van erfrecht aan
TipsTrends

Hoe vraag je een verklaring van erfrecht aan?

186views

Wanneer je recht hebt op een erfenis moet je dit kunnen aantonen. Om dit te kunnen aantonen heb je een dus een verklaring van erfrecht, ook wel een akte van erfrecht, nodig. Een verklaring van erfrecht is een notariële akte waarin is opgenomen of een overledene een testament heeft gemaakt, wie de erfgenamen zijn en wie van deze erfgenamen bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen. Na overlijden kunnen verschillende instanties om deze verklaring vragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om toegang te krijgen tot de rekeningen van de overledenen, voor het verkopen van de woning van de overledenen of voor het regelen van zaken met verzekeringsmaatschappijen of andere financiële instellingen. Echter is de verklaring van erfrecht niet altijd nodig, het is dus handig om van tevoren te informeren of deze verklaring van erfrecht in jouw situatie echt nodig is.

De inhoud

Wanneer je een verklaring van erfrecht aan gaat vragen is het handig om te weten wat er precies in zo’n notariële akte staat vermeld. De inhoud van een verklaring van erfrecht is als volgt:

  • Of de overledenen een testament heeft & wat daar in staat
  • Wie de erfgenamen zijn
  • Welke huwelijkse voorwaarden er in het verleden zijn opgesteld
  • Wie de nalatenschap beheert
  • Wie het vruchtgebruik heeft gekregen
  • Of er sprake is van wettelijke verdeling

Verklaring van erfrecht aanvragen

Een verklaring van erfrecht kan je aanvragen bij een plaatselijke notaris. Hier kan je een afspraak maken om vervolgens alles in orde te maken. Ook zien we steeds vaker de mogelijkheid om online alles met een notaris te regelen, aangezien dit het proces een stuk sneller en makkelijker laat verlopen. In de tijden van corona zien we ook dat veel notariskantoren een groot deel van de afspraken online laat plaatsvinden om de gezondheid van iedereen te kunnen waarborgen. Echter is de notaris benoemd tot vitaal beroep, waardoor de notariskantoren wel open blijven voor persoonlijke afspraken.

De kosten van een verklaring van erfrecht

In Nederland zijn alle notarissen vrij om hun eigen tarieven te betalen. Het is daarom ook zeker de moeite waard om de kosten van de notarissen in de buurt online te vergelijken voordat je contact gaat maken. Wanneer je contact opneemt met een notariskantoor zul je na de aanvraag ook direct een offerte krijgen, zodat je later niet voor verassingen komt te staan.

Leave a Response