ondernemer alternatieve pensioen
BeleggenBesparenOndernemenTipsTrends

Hoe bouw je als ondernemer op een alternatieve manier pensioen op?

257views

Een gemiddeld pensioen bestaat uit drie verschillende bedragen; De algemene Ouderdomswet (AOW), een werknemerspensioen en een spaarrekening. Hoeveel is een gemiddelde netto pensioen per maand dan in Nederland? Hoe zit dit dan met ondernemers en zzp’ers? Gemiddeld krijgt een gepensioneerd persoon €2845 netto per maand aan pensioen. Dit bedrag is een optelsom van alle mogelijke inkomstenbronnen (o.a. AOW, het werknemerspensioen en eventuele spaarrekeningen of lijfrentes).

In principe heb je als ondernemer recht op AOW als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt. Toch heeft niet iedereen recht op een volledige AOV-uitkering. Die is namelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je bouwt 2% per jaar op, maar de jaren dat je in het buitenland hebt gewoond/gewerkt tellen niet mee. Ook is het afhankelijk van of je alleenstaand bent of een partner hebt. Het maakt niet uit of je je hele carrière (of een gedeelte daarvan) in vaste dienst hebt gewerkt, of ondernemer bent geworden. Nu dit duidelijk is welke mogelijkheden bestaan er dan nog om als ondernemer extra pensioen om te bouwen? In dit artikel geven we enkele voorbeelden.

De oudedagreserve (FOR)

Wil je tijdens je ondernemerschap liever geen geld onttrekken aan je bedrijf? Dan is de Fiscale Oudedagreserve (FOR) wellicht iets voor jou. Je mag namelijk ieder jaar een deel van je winst reserveren voor na je pensioen. Deze fiscale regeling geeft slechts uitstel van belastingheffing over dat specifieke deel van de winst. Op korte termijn levert je dat belastingvoordeel op.

Banksparen

Bij de meeste banken is banksparen een optie: op die manier kun je fiscaal vriendelijk sparen of beleggen om je inkomen aan te vullen. Omdat de spaarrentes op dit moment historisch laag zijn, maak je met een combinatie van sparen en beleggen kans op meer rendement. Hiervoor geldt wel: hoe eerder je begint met banksparen, des te meer eigen vermogen je kan opbouwen voor later.

Lijfrente

Een lijfrente is een pensioenregeling die je afsluit bij een bank of verzekeringsmaatschappij, hiervoor betaal je maandelijks (of jaarlijks) een bepaald bedrag. Je kan tot op zekere hoogte zelf bepalen wat de einddatum wordt van de fase waarin je lijfrente opbouwt. Meestal eindigt die opbouwfase in het jaar dat je voor het eerst AOW ontvangt. Op dat moment maak je ook een keuze over de periodieke uitkeringen.

Investeren in je onderneming

Het opbouwen van pensioen is niet verplicht. Als je enorm veel vertrouwen hebt in je onderneming en er zeker van kan zijn dat dit in de toekomst zo blijft, kan je ervoor kiezen om te rekenen op de waardestijging van je bedrijf. Door meer geld te investeren, kan de waarde van je onderneming aanzienlijk toenemen. Bijvoorbeeld door het kopen van een bedrijfspand. Het kapitaal dat je door de jaren heen met een investering in onroerend goed zal opbouwen, kan je uiteindelijk gebruiken voor pensioendoeleinden.

Leave a Response