Hoe bespaar je op het onderhoud van je auto?
BesparenTips

Hoe bespaar je op het onderhoud van je auto?

368views

Iedere automobilist zal beamen dat een auto enorm prijzig kan zijn. Dat begint natuurlijk al bij de aanschaf, maar ook daarna houden de kosten niet op. Verzekeringen, belastingen en natuurlijk het onderhoud zijn een flinke kostenpost. Wanneer je tijdelijk minder te besteden hebt, wil je er natuurlijk alles aan doen om te besparen op het onderhoud van je auto. Dit betekent natuurlijk niet dat je belangrijke onderhoudswerkzaamheden oneindig kunt uitstellen. Wanneer je dit doet, zal dit op de lange termijn juist nog meer kosten opleveren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de risico’s op de weg.

Maar hoe bespaar je dan wél op het onderhoud van je auto? Waar moet je zijn wanneer je goedkoop smeermiddelen, onderdelen, enzovoorts wilt inslaan? En verricht je het onderhoud zelf of laat je dit door een vakman uitvoeren? Op al deze vragen en meer geven we antwoord in dit artikel.

Wacht niet te lang

Het is natuurlijk logisch dat je het onderhoud van je auto probeert uit te stellen wanneer je tijdelijk minder te besteden hebt. Je bent immers bang dat er plotseling een gigantische rekening op je mat verschijnt. Bedenk echter wel dat – wanneer je tijdig onderhoud pleegt – je hierdoor juist kosten op de lange termijn kunt besparen.

Je auto op tijd laten onderhouden zorgt er niet alleen voor dat er minder snel storingen zullen optreden, maar kunnen ook nog eens de veiligheid op de weg verbeteren. Daarnaast kan regelmatig onderhoud er ook toe leiden dat de auto zuiniger zal rijden. Wanneer het slimme mechanisme wat jouw auto in beweging houdt mankementen begint te vertonen, kan dit uiteindelijk ook leiden tot onzuinig rijden. Ook dit zorgt voor hogere kosten.

Kortom, wacht niet te lang! Heb je echt weinig te besteden en is het niet mogelijk om je auto daarom naar de garage te brengen? Spreek dan van tevoren met de monteur af wat je budget is en dat er altijd overlegd moet worden als er meer kosten worden gemaakt. Laat dan enkel de broodnodige kleine onderhoudswerkzaamheden doen, zoals bijvoorbeeld het verversen van de hydrauliek olie voor een beter werkende airconditioning. Soms is het ook mogelijk om pas na veertien dagen de factuur te voldoen. Dat geeft jou tijd om bijvoorbeeld te wachten op je volgende salaris. Bespreek de mogelijkheden gerust met de monteur.

hydrauliek olie

Zelf doen of laten doen?

Laten we eerlijk zijn: niet iedereen is gezegend met een talent voor mechanica. Met twee linkerhanden is het natuurlijk niet verstandig om uitgebreid te gaan sleutelen aan de eigen auto. Toch zijn er wel een aantal dingen die je – ook wanneer je minder handig bent – gerust zelf kunt doen en weinig expertise vragen. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de motorolie. Dit is een klusje wat vaak vergeten wordt, maar van essentieel belang is voor een goede werking en smering van de motor. Wanneer je dit vergeet kan de motor in het ergste geval vastlopen. En dan kom je voor enorme kosten te staan om dit te vernieuwen. Bekijk daarom altijd eerst wat je zelf kunt doen en wat je beter aan een vakman kunt overlaten.

Koop zelf onderdelen en smeermiddelen

Soms kan het ook heel slim zijn om zelf onderdelen en smeermiddelen te kopen en vervolgens bij een onafhankelijke garage de reparatie of de onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Wanneer je zelf compressor olie bij olieonline.nl koopt, ben je vele malen goedkoper uit dan wanneer je dit door de garage laat kopen. Je betaalt dan simpelweg toeslag. Hetzelfde geldt voor onderdelen om de auto te repareren. Bespreek vooraf met de garage wat nodig is en bestel vervolgens zelf de benodigdheden. Zo ben je doorgaans veel minder geld kwijt.

Door de juiste keuzes te maken en met uiterste zorg een voordelige garage uit te kiezen kan je meer besparen dan je denkt.

Leave a Response