Financieel adviseur worden
TipsTrends

Financieel adviseur worden? Behaal je Wft Basis

34views

In Nederland moet je in het bezit zijn van een Wft Basis diploma om financieel advies uit te mogen brengen naar klanten of om in de financiële dienstverlening te werken.

Maar wat houdt een Wft diploma nu precies in?

De afkorting Wft staat voor Wet op het financieel toezicht. Dit diploma is in het leven geroepen door de Rijksoverheid om consumenten te beschermen en de kwaliteit van advies te waarborgen. Door de invoering van het Wft kan de overheid bijhouden wie er financieel advies geeft en zien of deze adviseurs bekwaam genoeg hiervoor zijn. De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten voeren het toezicht hierop uit.

Wat houdt dit in als je zelf financieel adviseur wilt worden? Je moet hiervoor een Wft diploma behalen. Je behaalt altijd eerst je Wft basis diploma. Dit is verplicht. Zonder dit diploma kun je je niet verder specialiseren in bepaalde producten of diensten.

Wanneer je meer Wft specialisaties na het Wft basis behaalt, kun je ook breder en specialistischer advies geven aan consumenten.

Na de Wft Basis kun je de volgende vervolgopleidingen kiezen:

  • Wft adviseur vermogen;
  • Wft adviseur inkomen;
  • Wft schadeverzekering particulier;
  • Wft schadeverzekering zakelijk;
  • Wft consumptief krediet;
  • Wft hypothecair krediet;
  • Wft zorgverzekering;
  • Wft pensioen.

We leggen drie van deze Wft diploma’s aan je uit.

Wft Basis examen behalen

Een Wft diploma is een modulecertificaat. Na het succesvol afronden van het examen geldt dat voor je Wft Basis het modulecertificaat onbeperkt geldig blijft. Dit houdt direct in dat je geen PE-examen voor de module Basis hoeft af te leggen. Bij alle andere modules moet je het PE-examen wél afleggen. Dit is verplicht eens per PE-periode. Controleer altijd goed wanneer deze PE-periode loopt.

Met het Wft Basis kun je klanten informeren over algemene financiële diensten en hen doorverwijzen naar de juiste specialist. Je behandelt klantvragen als eerstelijns contact en vergaart kennis over betalen, sparen en verzekeringen.

Het WFT Basis examen bestaat uit 42 vragen waarvan 20 KB vragen (kennis en begrip), 20 VC vragen (vaardigheden en competenties) en 2 PG vragen (professioneel gedrag). Voorafgaand aan het examen wordt 36 uur studiebelasting opgegeven.

Wft Basis examen behalen

Wft Zorg

Na het behalen van je Wft examen beroepskwalificatie heb jij alle kennis over de ziektekostenverzekeringen en het zorgstelsel in Nederland. Zo ken je onder andere het verschil in acceptatiebeleid van basisverzekeringen en aanvullende pakketten. Voorts kun je alle vragen van consumenten omtrent zorgverzekeringen beantwoorden.

Het WFT Zorg examen bestaat uit 34 vragen waarvan 14 KB vragen (kennis en begrip), 18 VC vragen (vaardigheden en competenties) en 2 PG vragen (professioneel gedrag). Voorafgaand aan het examen wordt 34 uur studiebelasting opgegeven.

Wft Consumptief krediet

Een Adviseur Consumptief Krediet is voornamelijk bezig met het analyseren van de gegevens en kredietbehoefte van de klant voor consumptieve bestedingsdoelen. De adviseur beoordeelt de leencapaciteit, kent de opties qua aanvullende betaalbeschermers en informeert de klant over diverse aflossingsvormen.

Het Wft Consumptief krediet bestaat uit 32 vragen waarvan 15 KB vragen, 15 VC en 2 PG vragen. Voorafgaand aan het examen wordt 34 uur studiebelasting opgegeven.

Leave a Response