Vaststellingsovereenkomst bij ontslag: wel of niet ondertekenen?
Banen

Vaststellingsovereenkomst bij ontslag: wel of niet ondertekenen?

197views

Plotseling laat je werkgever een bom vallen tijdens een gesprek. Hij stelt voor om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Kortom: er zal sprake zijn van ontslag. Dit komt uiteraard rauw op je dak. Zeker als je het niet helemaal had zien aankomen en wanneer je het eigenlijk nog prima naar je zin hebt bij je werkgever. De meningen over een vaststellingsovereenkomst bij ontslag zijn sterk verdeeld. Want is het nu wel of geen goed idee om deze te ondertekenen? En wat betekent dit uiteindelijk voor je financiële situatie?

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld bij een ontslag om beide partijen onder goede voorwaarden uit elkaar te laten gaan. In theorie is dit een prima manier om uit elkaar te gaan. Maar dan moeten jouw belangen ook voorop staan in de overeenkomst. Hier gaat het echter nog dikwijls mis. Ben je het niet eens over de voorwaarden? Dan is er gelukkig nog genoeg wat je kunt doen om deze aan te vechten. Dit geldt ook voor het ontslag.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Kies je er voor om de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen? Dan is er altijd sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Dit betekent dat beide partijen samen overeen zijn gekomen dat een ontslag de beste keuze is. Bovendien heb je ingestemd met de bijbehorende voorwaarden die zijn gesteld. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de hoogte van een ontslagvergoeding.

Wees je er wel van bewust dat je bij het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst tevens enkele rechten verliest. Zo kan dit eventueel gevolgen hebben voor de mogelijkheid om een WW-uitkering aan te vragen. Controleer daarom eerst welke verstrekkende gevolgen het ondertekenen hiervan heeft en of de voordelen van de overeenkomst hier tegenop wegen.

Vaststellingsovereenkomst controleren

Spoed is zelden goed. Dat geldt zeker bij het ondertekenen van belangrijke documenten. Nu is het niet meer dan logisch dat je wereld momenteel op zijn kop staat. Zeker als je het ontslag niet had verwacht. Misschien wil je uit verdriet en boosheid het liefst alles zo snel mogelijk achter de rug hebben en dan maar ondertekenen. Dit is echter het slechtste wat je kunt doen. Een vaststellingsovereenkomst kan grote gevolgen hebben voor je financiële situatie.

Juridische hulp bij ontslag is dan ook gewenst. Laat de vaststellingsovereenkomst uitvoerig controleren door de advocaten en juristen van Ontslagspecialist en bekijk samen of er meer uit te halen valt. De experts van Ontslagspecialis zullen tevens hun mening geven over de inhoud van de overeenkomst. Zo weet je zeker of je de juiste keuze maakt als je ondertekent of juist niet.

Wanneer is een vaststellingsovereenkomst een goed idee?

Een vaststellingsovereenkomst is zeker niet altijd de beste oplossing. Doordat je akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden, geef je heel wat rechten op. Er zijn echter situaties waarbij een vaststellingsovereenkomst positief kan uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer:

  •  Je een goed bedrag meekrijgt, eventueel met een periode van vrijstelling van werk
  •  Je bijna met pensioen gaat en je mede dankzij de transitievergoeding hierdoor eerder kunt stoppen
  •  Je weet dat je in de huidige arbeidsmarkt binnen de kortste keren een andere baan hebt.

Vraag in ieder geval altijd rechtshulp aan Ontslagspecialist. Bel 020 6160 120 of mail naar info@ontslagspecialist.nl  Het 1e advies over je vaststellingsovereenkomst = GRATIS

 

Leave a Response