Schenken met behulp van een uitgebreid stappenplan
Tips

Schenken met behulp van een uitgebreid stappenplan

232views

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een schenking te doen bij leven. Dit in plaats van dat ze wachten tot hun overlijden en hun vermogen vervolgens wordt verdeeld onder de erfgenamen. Hiermee proberen ze de erfbelasting te omzeilen en zo hun erfgenamen een groot deel belastingvrij te schenken. Een slimme manier om bijvoorbeeld je kinderen en kleinkinderen een goede financiële start te geven. Maar hoe gaat dit eigenlijk precies in zijn werk? Hoe ga ik schenken? Een stappenplan kan hierbij helpen. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het doen van een schenking.

Wat is het doel van jouw schenking?

Voordat je een schenking doet, is het eerst belangrijk om bij jezelf na te gaan wat het doel hierachter is. Waarom wil je graag een schenking doen? Ben je van plan om je kinderen en kleinkinderen simpelweg een financiële bijdrage te geven om bijvoorbeeld een studie te bekostigen of een deel van hun huis te betalen? Wil je ze juist maandelijks een bedrag schenken om ze zo iets gemakkelijker te laten leven? Of doe je het vooral uit fiscaal voordeel voor jouzelf? Omdat je op die manier je vermogen verlaagt en zo kunt besparen op vermogensbelasting? Of omdat je zo in aanmerking kunt komen voor minder kosten wanneer je uiteindelijk naar een verzorgingstehuis moet? Er kunnen heel veel redenen zijn voor het doen van een schenking. Het is goed om hier van tevoren over na te denken, zodat je vervolgens een plan van aanpak kunt maken

In hoeverre wil je zeggenschap houden over jouw schenking?

Je kunt er voor kiezen om een groot bedrag te schenken zonder doel en je kind of kleinkind te laten beslissen wat het ermee doet, maar je kunt ook in zekere mate zeggenschap houden over je schenking. Door bijvoorbeeld een doel te kiezen en erop te staan dat de ontvanger het hier ook daadwerkelijk voor gebruikt.

Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je een schenking doet aan je kind die inmiddels getrouwd is. Als jij liever niet ziet dat het geld ook bij je schoonzoon- of dochter terecht komt, dan kan dit vastgelegd worden. Zo voorkom je dat jouw vermogen in andere handen terecht komt.

Is het mogelijk om belastingvrij te schenken?

Veel mensen denken dat alle schenkingen belastingvrij zijn. Dit is echter niet het geval. Er kleven veel fiscale spelregels aan het doen van een schenking. Zo staat er voor iedere schenking een maximaal bedrag. Zo mag een ouder of grootouder jaarlijks maximaal 6.604 euro belastingvrij schenken. Dit bedrag mag echter ook eenmalig verhoogd worden, wanneer dit met een doel wordt geschonken. Zo mag het verhoogd worden tot 55.996 euro als het voor een studie wordt ingezet en zelfs tot 105.302 voor een woning. Let op: dit geldt enkel wanneer je kind of kleinkind tussen de 18 en 40 jaar oud is of een partner heeft die jonger is dan 40.

Een hoger bedrag schenken kan natuurlijk altijd, maar dan moet hier wel weer belasting over worden betaald. Daarnaast kan een dergelijk hoog bedrag ook voor financiële moeilijkheden zorgen, omdat de ontvanger hierdoor wellicht over een te hoog vermogen beschikt om nog in aanmerking te komen voor toeslagen, uitkeringen of een studiebeurs.

Leave a Response