Rentevaste periode hypotheek kiezen
BesparenTips

Rentevaste periode hypotheek kiezen

535views

Ga je een hypotheek afsluiten en wil je de beste rentevaste periode kiezen? Hier vind je handige tips zodat je de rentevaste periode kiest die bij je past! Je wilt natuurlijk een hypotheek die bij je past. Door de verschillende hypotheekproducten die tegenwoordig aangeboden wordt. Kan het als overweldigend en verwarrend ervaren worden. Lees verder als je het allemaal even op een rij moet krijgen.

Wat is rentevaste periode hypotheek?

Om duidelijk te maken wat een vaste hypotheekrente is, moet je natuurlijk wel weten wat het begrip rente inhoudt. Rente is het bedrag wat je betaalt over het geleende bedrag aan de lening verstrekker. Het rentepercentage wordt bepaald door de hoogte van het geleende bedrag en je financiële zekerheid. 

Ook heeft het soort hypotheek met de percentages te maken. De meeste mensen sluiten een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Ook bestaat er de aflosvrije hypotheek. Al deze producten hebben een andere werking en daarmee ook een andere rente.

Een lineaire hypotheek is…

Een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Zo los je je hypotheek gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van het geleende bedrag en de looptijd van de hypotheek. Aan het eind van de looptijd heb je je hypotheek afbetaald.

Een annuïteitenhypotheek is …

Een hypotheek waarbij je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt. Die rente en aflossing heten samen de annuïteit. Net als bij de lineaire hypotheek heb je je hypotheek aan het eind van de looptijd afbetaald.

Een aflosvrij hypotheek is …

Een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd niet aflost. Je betaalt elke maand alleen rente. Hierdoor is je maandbedrag lager dan bij een hypotheek waarop je wel aflost. Aan het einde van de looptijd betaal je de hele hypotheeksom terug. Je kan begrijpen dat door deze constructie de aflossingsvrije hypotheek rente erg anders werkt dan ‘normale’ producten. Ook kun je pech hebben en heb je niet genoeg gespaard, dan heb je te maken met een restschuld. Hier zou je weer een hypotheek op kunnen regelen, maar omdat je dan vaak wat ouder bent kan dit negatief uitpakken.

De rentevaste periode, het zit hem al in de naam, is rentevast. Dit is de periode dat je een vaste rente betaalt over je hypotheek. Zo schommelt de rente niet mee met de markt. Dit kan voordelig zijn voor de hypotheekhouder, als de marktrentes ineens stijgen. De duur van zo’n rentevaste periode wordt bepaald door enkele dingen zoals: 

  • Je Toekomstplannen
  • Je Gezinssamenstelling
  • Je Belastingschaal

Dit maakt de rentevaste periode voor ieder anders. Ga eerst bij jezelf na wat het beste voor je is. Gaan er binnenkort zaken veranderen? Dan is misschien een rentevaste periode tot 5 jaar  iets voor jou. Want als je hypotheekrente vaststaat kun je niet makkelijk iets wijzigen. Dan kan het zijn dat de hypotheekverlener een boete in rekening brengt. Niet echt wat je erbij wilt hebben als je bijvoorbeeld aan het verhuizen bent, dan heb je wel iets beters te doen.

In sommige gevallen is het interessanter om je rente vast te zetten dan anders. Ligt de rente laag? Dan is het een goed idee om die voor langere tijd vast te zetten. Dit kan voordeel hebben als er verwacht wordt dat de rentepercentages weer gaan stijgen. Het omgekeerde is ook waar, als je je rente vast hebt gezet, maar de rente daalt, dan daal jij helaas niet mee. Een rentevaste periode geeft vooral veel zekerheid over je maandelijkse uitgaven.

Meest gekozen rentevaste periode

Je kunt dus op verschillende manieren kijken naar rentevaste hypotheken. Gaat er van alles binnenkort veranderen? Dan is een rentevaste periode vanaf 1 jaar al mogelijk. Zo zit jij nergens aan vast. Heb je toch meer zekerheid en stabiliteit over je financiële situatie? Dan kun je gerust kiezen voor een lange renteperiode. Een hypotheek heb je sowieso voor 30 jaar. Je zou je rente voor die gehele periode vastzetten, dan staat je hypotheekrente 30 jaar vast.  Je weet waar je voor de komende 30 jaar aan toe bent. Als de rente zou zakken, dan kun je hier alleen niet van meeprofiteren. 

Stel je hebt je rente vastgezet, dan wil je natuurlijk weten wat er na die periode gebeurt. Vaak krijg je al een paar maanden voor de afloop een bericht van je lening verstrekker om te vragen of je opnieuw je rente vast wilt zetten. Dit ben je niet verplicht. Als je hier niet voor kiest, zul je een variabele rente hebben. Nu ben je wel afhankelijk van de markt. Het nadeel is dat de rente die je betaalt elke maand kan veranderen. Je maandlasten worden hierdoor onzeker. Heb je nog geen financiële zekerheid en houd je niet veel geld over aan het einde van de maand? Dan wordt een variabele rente sterk afgeraden. Heb je wel die ruimte? Dan kun je daarna altijd nog kiezen voor een rentevaste periode. Mocht er een historisch lage rente zijn, dan kun je hier goed van profiteren.

Iedereen is anders en daarmee ook de rente. Niemand heeft dezelfde woonsituatie en gezinssamenstelling. Aap de buren dus niet na! De meeste mensen die de rente vast laten zetten, zetten het voor een 5 á 10 jaar vast. Zo kan men na die periode altijd nog kijken over ze het weer vast willen zetten.

Advies rentevaste periode hypotheek

Zoals je kan lezen, zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Het is een stukje zelfkennis en kennis van de markt. Weet je toch niet zeker wat het beste bij jou (en je partner) past? Ga dan in gesprek met een hypotheekadviseur of vergelijk de rentes op de verschillende vergelijk websites die er tegenwoordig te vinden zijn. Zo krijg jij meer kennis van de markt en ga je voorbereid het gesprek aan.

Leave a Response