3 belangrijke tips voor financiële hulp bij verslavingen
Tipsverslavingen

3 belangrijke tips voor financiële hulp bij verslavingen

236views

Een verslaving, ongeacht of het nu aan alcohol of sportweddenschappen is, gaat vaak hand in hand met financiële problemen. Niet alleen omdat verslavingen duur zijn om te onderhouden, maar ook omdat ze het leven van de verslaafde steeds meer domineren. Daardoor wordt het moeilijker om een baan te behouden en worden relaties op de helling gezet, wat eveneens financiële gevolgen kan hebben. Dergelijke moeilijkheden zorgen ervoor dat men nog sneller teruggrijpt naar de verslaving, waardoor het probleem steeds erger wordt. Het heeft allemaal te maken met de complexiteit van een verslaving. Hieronder vind je een aantal tips voor wie door een verslaving financiële problemen ervaart. Het kernwoord daarbij is hulp. Durf hulp te vragen en te accepteren.

Tip 1: pak de verslavingsproblematiek aan

De belangrijkste tip is om het probleem bij de bron aan te pakken, namelijk bij de verslaving zelf. Als een verslaving zo diep is geworteld dat het je leven domineert, is het vaak heel moeilijk of zelfs onmogelijk om zelfstandig de verslaving van je af te schudden. Gelukkig is het hulpverleningsaanbod heel groot. Door middel van flexibele trajecten en behandelingsprocessen bij diverse instanties kan de verslaving worden verholpen of onder controle worden gehouden.

Jellinek is bijvoorbeeld een expert op het gebied van verslavingen en middelengebruik. Men zet onder meer in op medische behandelingen, cognitieve gedragstherapie en behandelingen volgens het Minnesotamodel. Het Minnesotamodel is ontwikkeld door de Hazelden Foundation in Minnesota (Verenigde Staten) en vertrekt van het principe dat je wel zelf moet stoppen, maar het niet alleen hoeft te doen. En dat is een heel belangrijk uitgangspunt.

Tip 2: vraag de gemeente om hulp

Er zijn verschillende manieren om financiële problemen aan te pakken. Steeds is de gemeente het eerste aanspreekpunt. De Nederlandse gemeenten ontvangen van de Rijksoverheid geld om inwoners met financiële problemen te helpen. Deze hulp kan diverse vormen aannemen. De gemeente kan bijvoorbeeld saneringskredieten toekennen of kan bemiddelen tussen jou en de schuldeisers. Of er kan worden ingezet op budgetbeheer, waarbij een schuldhulpverlener het inkomen beheert en voor de betalingen zorgt. Op die manier ontstaan er alvast geen nieuwe betalingsachterstanden of schulden. Gemeenten geven vaak ook budgetadvies of organiseren cursussen en trainingen die je helpen om te gaan met schulden. Op basis van jouw persoonlijke behoeften zal de gemeente samen met jou de vervolgstappen bepalen.

Tip 3: vraag om een korte adempauze

Het verslavingsprobleem aanpakken en tegelijkertijd iets doen aan de schulden: het kan gewoon te veel van het goede zijn. Daarom is het een goed idee om even een adempauze te vragen. Dit kan je zelf doen, door aan je schuldeisers te vragen om je even tijd te geven om je zaakjes op orde te krijgen. Schuldeisers kunnen dit vervolgens vrijwillig toestaan, bijvoorbeeld door in een afbetalingsplan een aflossingsvrije periode op te nemen. Ze kunnen hier echter ook toe worden gedwongen. Via de gemeente kan je namelijk aan de rechter vragen om je gedurende maximaal zes maanden een adempauze toe te kennen. Zo krijg je tijd om een oplossing te vinden voor bijvoorbeeld je gokverslaving, zonder dat je voortdurend met deurwaarders en aanmaningen te maken krijgt. Houd er wel rekening mee dat je tijdens deze adempauze verplicht bent om geld opzij te zetten, zodat een adempauze geen ademnood wordt en je nadien netjes aan je verplichtingen kan voldoen.

Leave a Response