Vakantiehuizen en belasting: hoe werkt het?
BeleggenTips

Vakantiehuizen en belasting: hoe werkt het?

221views
Heb je een vakantiehuis gekocht? Of je het huis nu alleen voor eigen gebruik aanschaft, of speciaal voor de verhuur: je krijgt altijd met de Belastingdienst te maken. Het is dus goed om hiermee al rekening te houden vanaf het moment dat je het kopen van een vakantiewoning overweegt.

Belasting over aanschaf vakantiewoning

De eerste belasting waarmee je te maken krijgt is de overdrachtsbelasting. Deze betaal je over de koopprijs van de vakantiewoning. Voor een vakantiewoning in Nederland bedraagt de overdrachtsbelasting momenteel 8 procent. Heb je een notariële akte laten opmaken voor de overdracht? Dan zorgt de notaris dat er aangifte gedaan wordt. Ook draagt hij of zij zorg voor de betaling van de overdrachtsbelasting. Je betaalt dan het aankoopbedrag inclusief belasting aan de notaris en hoeft hier dus zelf geen contact over op te nemen met de Belastingdienst. Anders is dat wanneer je geen notariële akte hebt laten opmaken. In dat geval moet je namelijk wel zelf aangifte doen en zorgen voor de betaling van de overdrachtsbelasting aan de Belastingdienst.

Vakantiehuis en inkomstenbelasting

Iedere woning in Nederland heeft een WOZ-waarde en dat geldt ook voor vakantiewoningen. De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente waar je je vakantiehuis hebt. Voor het bezitten van de vakantiewoning dien je inkomstenbelasting te betalen. Hoe hoog het bedrag voor deze belasting is hangt af van de WOZ-waarde. Heb je een vakantiewoning? Dan dien je het bezit hiervan aan te geven in de jaarlijkse aangifte. De Belastingdienst zal vervolgens aangeven hoe hoog de inkomstenbelasting wordt.

Belasting over verhuur vakantiewoning

Ga je je vakantiehuis verhuren via Belvilla of andere intermediair? Dan is het goed om te weten dat je de inkomsten die je hebt door de verhuur niet hoeft op te geven bij de Belastingdienst. Wel moet je de vakantiewoning als tweede woning opgeven in Box 3. De woning wordt dus gezien als vermogen. Hoeveel belasting je hiervoor dan dient te bepalen hangt af van de grootte van je vermogen.

Gemeentelijke belastingen

Je betaalt voor je vakantiehuis niet alleen belasting aan het Rijk, maar ook aan de gemeente. De gemeente waarin je woning staat int namelijk jaarlijkse onroerendezaakbelasting (OZB). Hoe hoog deze belasting is hangt ook weer af van de WOZ-waarde van je woning. Heb je twijfels over de hoogte van de WOZ-waarde? Dan is het raadzaam om hierover contact op te nemen met de gemeente.

Laat je goed informeren

Houd er rekening mee dat bovenstaande informatie gebaseerd is op de algemene regelgeving. Het is aan te raden om altijd goed uit te zoeken welke belastingregels er op jouw specifieke situatie van toepassing zijn. Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld de informatie te bekijken op de website van de Belastingdienst. Het kan echter de moeite waard zijn om hiervoor de hulp van een ervaren belastingadviseur in te schakelen. Zo’n adviseur is vaak beter thuis in de wet- en regelgeving en weet precies waar je rekening mee moet houden. Koop je een vakantiewoning in het buitenland? Dan is het zeker aan te raden om deskundige hulp in te schakelen, omdat je dan niet alleen met de Nederlandse belastingdienst te maken kunt krijgen, maar ook met buitenlandse. Door eerst de boekhouding goed te regelen kun je daarna ongestoord genieten van je vakantiewoning!

Leave a Response