Tips voor een soepele afwikkeling van de erfenis
TipsTrends

Tips voor een soepele afwikkeling van de erfenis

335views

Wanneer iemand komt te overlijden, dan krijgen we te maken met het afronden van de erfenis. Vaak geeft de notaris een verklaring van erfrecht met daarin informatie over de nalatenschap en de erfgenamen. Het nalatenschap bestaat uit alle bezittingen en schulden van de overledene. Vaak is het vaststellen van de erfenis niet de grootste struikelblok, maar wel wanneer het aankomt op de woning en de bijbehorende inboedel. Om te zorgen voor een soepele afwerking van de erfenis kan er in het testament al een executeur zijn aangewezen. Dit kan een erfgenaam zijn, maar ook een buitenstaander. Hoe zorg je er nu voor dat deze periode goed wordt afgesloten?

Nalatenschap verdelen

Wanneer de erfenis wordt aanvaardt, dan wordt de nalatenschap verdeeld met de andere erfgenamen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt hiervoor ook een notaris inschakelen voor extra ondersteuning. Vaak staat er in het testament of in de wet wie welk deel krijgt, maar wanneer er geen testament bestaat, dan wordt dit bepaald door de wet. Het is hierbij van groot belang dat alle erfgenamen het eens zijn over deze verdeling. Vooral broers en zussen maak vaak ruzie om de erfenis. Dit gaat dan ook vaak gepaard met emoties en gevoelens en de relatie met de overledene. Het is daarom prettig om bepaalde zoeken goed in kaart te brengen om deze afwikkeling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Soms wordt de verdeling van de spullen vastgesteld bij de notaris, maar als er een executeur is benoemd, dan zorgt diegene voor de verdeling. Wanneer er problemen optreden bij een erfenis verdeling, dan kan er ook gekozen worden voor een erfrecht advocaat, die helpt bij alle conflicten die ontstaan rondom een nalatenschap. 

Waarde van erfenis bepalen

Het is vaak niet een van de meest favoriete onderdelen bij afwikkeling van een erfenis, maar toch is het belangrijk dat dit goed in kaart wordt gebracht. De waarde van de erfenis wordt bepaald door de waarden van alle bezittingen min alle schulden op het moment van overlijden. Breng hierbij allereerst het bezit in kaart door te kijken naar bankrekeningen, beleggingen, salaris etc. Om overzicht te krijgen in de schulden is het goed om bij banken te informeren of er bepaalde leningen zijn afgesloten. Er kan ook bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden geïnformeerd voor eventuele schulden. 

Vaststellen waarde woning en inboedel

Bij geldbedragen is het vaak een stuk makkelijker om de waarde voor de erfenis vast te stellen. Bij woningen en inboedel ligt dit net een stukje ingewikkelder. Daarbij komt ook kijken dat veel nabestaanden de inboedel aangeven tegen de verzekerde waarde. Dit kan vervolgens leiden tot een te hoge aanslag, want je verzekert het bedrag wat nodig is om de inboedel opnieuw aan te schaffen. Voor de erfbelasting is alleen de economische waarde van belang. Vaak is dit bedrag niet zo hoog, maar dit kan wel meer worden als het gaat om bijzondere kunst, antiek of dure sieraden. Wanneer de erfenis is betaald, de schulden zijn voldaan en de spullen zijn verkocht, kun je het resterende geld verdelen. Wanneer hier twijfels over ontstaan, dan kun je te allen tijde een erfrecht advocaat aanwijzen om ondersteuning te krijgen waar nodig. 

Leave a Response