De gewoontes van topondernemers
OndernemenTipsTrends

De gewoontes van topondernemers

515views

Wat zijn de gewoontes van topondernemers waardoor zij zo succesvol zijn? Dit is een vraag die velen bezighoudt. In een tijd waarin zelfstandig ondernemen aantrekkelijker is dan ooit, wil je natuurlijk graag weten hoe anderen die al succesvol zijn geweest dit hebben aangepakt. Vaak blijkt dat een aantal zaken die de meest succesvolle mensen doen, bij allemaal overeenkomen. Dit betekent niet direct dat je grote successen gaat boeken wanneer jij deze gewoontes overneemt, maar het kan je natuurlijk wel helpen. Alle reden om daar dus eens wat dieper op in te gaan. Zo krijg je een duidelijk beeld.

Topondernemers lezen veel boeken

Je zou denken dat ze er geen tijd voor hebben, maar een overeenkomst die topondernemers vrijwel allemaal hebben, is dat ze veel boeken lezen. Het gaat dan vooral om boeken waar iets van te leren valt. Denk aan biografieën en waargebeurde verhalen. Op die manier leren zij voortdurend bij en passen ze die kennis steeds weer toe om hun ondernemingen te laten groeien. Je zou dit dus kunnen zien als een vorm van zelfonderwijs. Daarom dat bijvoorbeeld ook het lezen van blogs zoals Zuingaan blog aan te raden is. Alle kennis die je hier opdoet helpt.

Werken aan het volgende doel

Een andere overeenkomst die eigenlijk alle topondernemers hebben, is dat ze nooit een finishlijn zien. Ze zien voortdurend weer een volgend doel om te bereiken. Het stellen van doelen is dan ook een zeer belangrijke zaak. Dit volgende doel kan wel van alles zijn. Van het openen van een bepaalde markt tot en met een hoeveelheid geld verdienen in 1 uur. Al deze zaken kunnen ertoe doen. Het hangt ook maar net af van waar je mee bezig bent op dat moment als ondernemer. De les hieruit is dat je altijd doelen voor ogen moet houden.

Het opdoen van zelfkennis

Een ander punt waar topondernemers zich op onderscheiden van anderen, is de mate van zelfkennis die ze hebben. Het is wel heel fijn om te weten wat je heel goed kan. Het is natuurlijk minder fijn om geconfronteerd te worden met je zwakke punten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het wel handig is om ze te kennen. Wanneer je je sterktes en zwaktes kent, dan kan je hier op een goede manier mee omgaan. Zo is het dus ook beter mogelijk om gewoon successen te boeken. Zorg dus dat je over voldoende zelfkennis beschikt als ondernemer.

Zorgen voor vaste routines

Echte topondernemers houden ook vast aan bepaalde routines in het leven. Dit gaat niet per definitie om zakelijke routines. In het zakenleven zijn ze vaak juist veel meer flexibel. In het dagelijks leven zorgen ze er echter juist voor dat ze aantal dingen altijd doen om er zeker van te zijn dat het een goede dag wordt. Zo had Steve Jobs bijvoorbeeld een vaste kledingstijl. Dit zorgde voor minder keuzes na het opstaan en douchen. Daardoor kon hij meer tijd en energie in zijn bedrijf steken. Dit is slechts een voorbeeld van de vele mogelijke routines.

De zakelijke kant leren kennen

Het is een bekende misvatting dat topondernemers alleen maar goed zijn in de werkzaamheden die zij doen. De geldzaken laten ze over aan de accountant. Dit zijn echter juist de zakenlieden die het niet zo goed doen. Wie het wel goed aanpakt, heeft namelijk wel de nodige financiële kennis in huis. Wie goed oplet, ziet namelijk dat de echte succesvolle ondernemers stuk voor stuk goede kennis hebben van wat er financieel nodig is om van de onderneming een succes te maken. Het is aan te raden om er bovenop te zitten.

Leave a Response