De financiële gevolgen van letselschade
OndernemenTips

De financiële gevolgen van letselschade

305views

Elk jaar gebeuren er in Nederland veel ongevallen met letselschade tot gevolg. Dit gebeurt voornamelijk in het verkeer of op het werk en kan soms tot zeer ernstige gevolgen leiden voor de slachtoffers. Los van de lichamelijke en psychische gevolgen leidt letselschade vaak ook tot extra kosten. Voor slachtoffers is het belangrijk dat deze kosten worden verhaald bij de aansprakelijke partij zodat zij hier niet zelf voor opdraaien. Goede ondersteuning is daarbij van groot belang om zo voor een goede (financiële) afhandeling te zorgen. Maar wat houdt dit nu precies in? Dat lees je in dit artikel.

Wat is letselschade?

Letselschade is alle schade die iemand oploopt door geestelijk of lichamelijk letsel. In sommige gevallen is dit licht letsel. Dit zijn letsels die normaal gesproken goed genezen en geen blijvende schade achterlaten. Denk aan schaafwonden, blauwe plekken of lichte brandwonden. Helaas kan er ook zwaarder letsel ontstaan zoals botbreuken, grotere verwondingen of nek- en rugletsel waarbij het herstel langer duurt en het soms zelfs niet helemaal goed komt. Zeer zwaar letsel als gevolg van complexe botbreuken, hersenletsel of verlamming zullen bijna altijd leiden tot blijvende invaliditeit. Hoe ernstiger de gevolgen zijn, hoe meer de toekomstige schade ook een rol zal spelen in het bepalen van de schadevergoeding.

Letselschade schadeposten

Het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding komt tot stand door verschillende schadeposten bij elkaar op te tellen. Ook dit verschilt per type ongeval, maar enkele veel voorkomende schadeposten zijn:

  • Financiële schade door verlies van verdienvermogen
  • Medische kosten
  • Ziektekosten die niet worden vergoed door de verzekeraar
  • Kosten voor rechtsbijstand
  • Hulpmiddelen en/of aanpassingen in de woning
  • Thuishulp
  • Immateriële schade door pijn, verdriet, of vermindering van levensvreugde als gevolg van het ongeval (ook wel smartengeld genoemd)

Schadevergoeding eisen

Wanneer je een schadevergoeding wilt eisen is het belangrijk om eerst de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Dit doe je door een brief te sturen naar de verzekering van de tegenpartij. De veroorzaker van de letselschade zal zijn aansprakelijkheid moeten erkennen of kan door de rechter daartoe veroordeeld worden. Na het erkennen van de aansprakelijkheid wordt de schadevergoeding berekend die uit alle eerder genoemde schadeposten bestaat. Dit hele proces kan behoorlijk tijdrovend zijn en veel energie kosten. Het is daarom aan te raden om hier een goede letselschadejurist voor in te schakelen die je kan helpen bij de aansprakelijkheidsstelling en het afhandelen van de schadevergoeding.

Wie draait er op voor de kosten?

De aansprakelijke partij zal alle kosten naar aanleiding van de letselschade moeten vergoeden. Dit houdt ook in dat alle kosten van een juristenkantoor worden vergoed en rechtsbijstand voor jou gratis is. Het loont daarom op zoek te gaan naar goede ondersteuning wanneer je letselschade oploopt. Aan de hand van jouw informatie kan de letselschade jurist een goede inschatting geven van de haalbaarheid van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het verhalen van de letselschade. Samen kunnen jullie dan aan de slag met de financiële afhandeling om zo een schadevergoeding te krijgen waar je recht op hebt.

Leave a Response